skip to Main Content
Zakelijke Netwerken En Communities: Hoe Krijg Je Ze Online Ook Actief?

Zakelijke netwerken en communities: hoe krijg je ze online ook actief?

Offline, in het ‘echte’ leven, heb je een bruisende community of zakelijk netwerk. Leden hebben veel contact en werken samen. Hoe komt het toch dat dezelfde leden online vaak een stuk minder actief zijn?

In deze blog gaan we in op deze vraag en leggen we uit hoe het anders kan.

Leestijd: 4 minuten


Inhoud

  1. Leden zijn lid van meerdere netwerken
  2. Een netwerk heeft altijd grenzen
  3. Een netwerk beheren doe je er niet ‘even bij’
  4. Mastermatch doet het anders

Leden zijn lid van meerdere netwerken

De dagelijkse overload aan informatie online zorgt er al enige jaren voor dat de behoefte aan echt en persoonlijk contact groter wordt. Corona heeft deze trend versterkt. Mensen sluiten zich meer en meer aan bij kleinere communities van gelijkgestemden.

De realiteit voor netwerken is dat mensen naast jouw netwerk of community ook lid zijn van andere netwerken. Mensen ontmoeten elkaar op meer of minder regelmatige basis bij netwerkclubs, beroepsverenigingen, thema gerelateerde communities en bijvoorbeeld coworking spaces.

Veel van deze netwerken hebben een eigen platform en ledenomgeving. Vanuit het perspectief van de netwerkmanager heel logisch. Deze wil leden updates sturen, events publiceren, vergaderruimtes laten reserveren en leden met elkaar verbinden.

Het effect voor leden is echter dat zij meerdere apps op hun telefoon hebben staan. Ze moeten hun aandacht verdelen over verschillende platforms, terwijl aandacht online toch al schaars is. We zien dat veel zakelijke communities moeite hebben om leden ook online te activeren en betrokken te houden.

Een netwerk heeft altijd grenzen

De belangrijkste reden voor mensen om deel te nemen aan zakelijke netwerken of communities is mensen ontmoeten. De kans dat leden hun business matches altijd vinden binnen hetzelfde netwerk is klein. Veel vaker vinden zij zakelijke contacten via het persoonlijke netwerk van andere leden.

De reikwijdte die een netwerk offline heeft, wordt online aan banden gelegd.

Gek genoeg sluiten sluiten veel netwerken leden online af van de buitenwereld in een omgeving waar alleen leden in kunnen. De reikwijdte die een netwerk offline heeft, wordt online aan banden gelegd. Als je fysiek tegenover elkaar staat maken mensen van nature verbindingen. Online is dit veel minder vanzelfsprekend. Zeker als de zakelijke netwerken van leden versnipperd zijn over verschillende platformen.

Een netwerk beheren doe je er niet ‘even bij’

Effectieve zakelijke netwerken, zowel online als offline, hebben een sterke identiteit, visie of gemeenschappelijk doel. Leden zijn intrinsiek gemotiveerd om deel te nemen aan de community, omdat zij een sterke verbintenis voelen met de andere leden.

Communities maken al enige jaren weer een opmars en bedrijven en organisaties springen hier handig op in. Waar het regelmatig mis gaat is wanneer een community of netwerk wordt gestart als nevenactiviteit en vanuit een belang van de organisatie zelf. Bijvoorbeeld om klanten, partners of andere relaties te binden aan het bedrijf. ‘What’s in it for them?’ Welke verbintenis hebben de leden onderling, anders dan dat zij klant of partner zijn van het bedrijf? Wat is hun intrinsieke motivatie om mee te doen? Als een sterke visie of gezamenlijk doel waar leden zich mee kunnen identificeren ontbreekt is het creëren van een ‘community-gevoel’ gedoemd om te mislukken.

Zakelijke netwerken hebben gelukkig altijd één gemene deler en dat is dat mensen op zakelijk vlak altijd op zoek zijn naar nieuwe contacten.

Het voordeel hiervan is dat het creëren van een ‘community’ en een afgesloten omgeving voor leden niet altijd nodig is om mensen toch met elkaar te verbinden.

Mastermatch doet het anders

Mastermatch creëert een platform dat netwerken in staat stelt online de grenzen van hun netwerk te overstijgen. Het is nu eenmaal realiteit dat mensen niet meer bij één netwerk zijn aangesloten. Daar kun je als netwerk juist enorm van profiteren, door het persoonlijke netwerk van leden te betrekken. Een cirkel op Mastermatch is een besloten ledenomgeving op een platform waar het persoonlijke netwerk van leden ook zit.

Online zijn mensen gewend dat alles binnen handbereik is. Als zij te veel stappen moeten ondernemen om hun doel te bereiken haken ze af. Wij stellen onszelf als doel om het voor ondernemers en professionals zo makkelijk mogelijk te maken om businesskansen te vinden. Via Mastermatch zoeken leden naar professionals en sturen ze eenvoudig hun zoekvraag naar de leden van jouw netwerk en naar al hun andere warme relaties tegelijk. Over meer te weten over wat Mastermatch voor jouw netwerk of zakelijke community kan betekenen klik op de oranje knop.